The Elvis Hip

It seems like lately since the emphasis in yoga through social media has been heavily leaning on very extravagant poses, handstands in all their variations, heavy backbends, extreme flexibility, the very foundational poses have been kinda left in the back burner and are mostly referred to as being warm up, not a practice in itself. And yes, it´s a given, before you get into these heavy poses you will warm your body and mind up to the task, but sometimes just really giving the time of the day to explore these staple poses can open new horizons to the practice in whole.

The further our practice develops, the greater importance in having a solid foundation. 

One of these foundational poses is Trikonasana, a genious little triangle! 

So let´s lay the bricks.

 • Standing in Tadasana, Mountain Pose, take a step to the right about three feet apart. 
 • From here point your right toes to the side and left toes about 45 degrees in
 • Arms spread parallel to the ground open your palms, chest and face to the front, standing like an ancient Egyptian
 • With the inhale bring length to your sides and activate your core
 • And here comes the slide. Think boogie nights, Elvis if you dig that, hips swaying side to side. That´s the deepening in this pose. With an exhale slide your right hip under, and from there start to lower your torso to the right keeping your back straight.
 • Refining into alignment, lengthen through your legs opening up your left hip. This will line your hips up parallel to the front. Continue lengthening through your sides bringing openness and space to your chest.
 • In this alignment if you find any discomfort in your low back it is probably because you´re creating depth in the pose through arching your lower back instead of length in the legs and sides. If so, let your torso come up until you feel your back straight again. Your fingers might be half way up your shin, but rather gradually create depth in the asana than break your back getting there.
 • Keeping length in your sides, core activated spread your arms wide apart. This will naturally open up your chest and keep your shoulders nicely at bay from a sag.
 • Let your neck be long, gazing past your upper hand.
 • Enjoy! Trikonasana is a beautiful pose! 

For a connecting pose l suggest Ardha Chandrasana, Half Moon Pose. If it still feels out of balance, work on your Trikonasana and soon you´ll be loving Ardha Chandrasana as well. I´ll get back to that one later.

Enjoy your practice Lovelies!

Elviksen Lanteet

Viimeaikoina sosiaalisen median räiskyttäessä joogan asanakuvaa ovat etualalle nousseet näyttävät käsilläseisonnat, taaksetaivutukset ja äärinotkeus jättäen varjoon vähemmän raflaavat joogan perusasanat joissa kuitenkin lepää koko harjoituksen perusta. Perusasanaa kohdellaan lämmittävänä harjoituksena kohti suurta ja mahtavaa, jota se toki onkin, mutta jos vain juoksemme läpi perustan, edetessämme harjoituksessa pidemmälle huomamme ennemmin tai myöhemmin, että paluu on tehtävä perusteisiin. Välillä kun maltamme seisahtua tarkastelemaan helpommaltakin tuntuvaa asanaa, aukeaa koko harjoitukseen uusi ulottuvuus, pieni onkin kaunista ja haastavaa ja luo vakaan  pohjan vaativampaa kohti.

 Trikonasana

 • Seiso jalat yhdessä Tadasanassa ja ota noin metrin mittainen askel oikealle
 • Oikean jalan varpaat avautuvat sivulle, vasemman jalan varpaat kääntyvät noin 45 astetta sisäänpäin
 • Käsivarret avoinna sivuille, kämmenet, ylävartalo ja kasvot ovat eteenpän. Seisot niinkuin Egyptiläinen pikku hieroglyfi
 • Sisäänhengityksellä tuo pituutta kylkiin, avoimuutta rintakehään ja aktivoi tuki keskivartaloon.
 • Sitten ne lanteet. Ajattele Elvistä, John Travoltaa jos se on sun juttu- lanteet keinuu puolelta toiselle. Ihan samat muuvsit kuin liukuessa Trikonasanaan.
 • Uloshengityksellä anna oikean puolen lantiosta liukua alle, ylävartalo lähtee laskeutumaan oikealle sivulle.
 • Sisäänhengityksellä tuo pituutta jalkoihin, ennenkaikkea vasempaan jalkaan ja lähde avaamaan lonkkia vierekkäin. Pidennys jatkuu kylkiin jotta lantio mahtuu linjautumaan avoimena alle.
 • Jos tässä linjauksessa huomaat että ristiselkä lähtee kaartumaan notkolle tai oikea puoli peppumatskusta jää naapurin matolle, niin anna ylävartalon nousta ylöspäin sen verran, että tunnet selkäsi olevan suorassa ja ja lantion linjassa. Tämä voi tarkoittaa sitä että alemman käden sormenpäät ovat lattian sijasta jossai säären puolessavälissä, mutta hiljaa hyvä tulee mielummin kuin niks naks selkä menee.
 • Kun löydät miellyttävän syvyyden asanassa lähde taas tuomaan huomio kylkiin ja rintakehään. Anna käsien avautua, tavoitellen sormenpäitä pitkälle toisistaan, tällä käsivarsien avauksella saat rintakehän luonnollisesti avautumaan eikä ylempi olkapää jää roikkumaan.
 • Anna niskan olla pitkänä ja katseen käänytä ylöspäin vasemman käden vieritse.
 • Nauti! Trikonasana on ihana!

Yhteisiä linjauselementtejä löytyy Ardha Chandrasanasta, Puolikuuasanasta. Jos taspaino siinä tuntuu vielä haastavalta, työskentele hetki vielä Trikonasanan kimpussa ja pian jo huomaatkin uuden rakkaussuhteen Ardha Chandrasanaan. Palaan siihen myöhemmin.

Nauttikaa harjoituksestanne Pupuset!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s