Are You Happy Now?

IMG_3667

I was doing my morning practice a couple of days ago and was able to get my body into an asana that for years I thought probably physically unaccessible for me. It made me feel happy.

Will getting into this pose make you a better person? You´ve probably heard a teacher ask this in class, or state it. In my teacher training we were told over and over again that getting into certain poses and shapes with your body will not make you a better person. It always seemed to rub me kind of off. I understand the thought behind it, that we should not push beyond our limits just because we want to get “there” rather now than next year. That it´s a way of bringing us back and into ourselves and our own practice instead of a picture we´re going after. But let me go on a limb here and disagree.

First of all why I don´t parade around with this question is that to me it seems to hold the notion that all strive for progress in our practice would be ego driven. I don´t see it that way.

When you progress with your practice, it makes you happy, and isn´t being happy directly in relation of you being a better person? When I´m happy I´m more tolerant, I´m more patient, I´m better company to others and I would like to think I´m a better teacher too when I´m happy. So why on earth devaluate that? Why encourage a practice where you do not strive for better?

If you have been doing anything for a while, be it writing, playing an instrument, doing a sport, you name it, you all know that the progress ebbs and flows. When we pick up a new practice it usually soars ahead in the beginning and then comes to a stand still for a while before we can progress again. When you hit the “pause” moment in any given development and someone keeps on telling you, going further or getting better or deeper in it will not make you a better person it can actually be quite discouraging.

I´d like to think that in general learning will make us better people.

I feel one of my biggest motivators in practicing and teaching yoga is to become a better person. And that´s the thing. Bcoming this better person is not a comparative thing towards the outside world or in relation to other people. It´s an inside job. And it´s not the utopistic strive to be perfect either. I feel the pursuit for perfection is actually kind of backwards. Say, if one of these days you realised you actually were perfect, what would there be to look forward to. It would at tops be maintanance from there on. No. Learning is the seed of life if you ask me. It´s the reason why we roam around and do the things we do.

Should have the question been during my teacher training, Will getting into this pose make you perfect, I would have totally agreed, No, but will getting into this pose make you a better person, Yes, it just might!

So roll your mats out and journey along to become a better person!

 

Muutama päivä sitten tehdessäni aamuharjoitusta kehoni taipui asanaan jonka olin vuosia ajatellut olevan minulle silkka mahdottomuus. Siinä ollessani minulle tuli hyvä mieli.

Tekeekö se sinusta paremman ihmisen jos pääset tähän muotoon? on kysymys tai toteamus jonka olet saattanut kuulla joogatunnilla. Opettajakoulutuksessani tätä lausetta ei säästelty, pääseminen tiettyyn muotoon, asanaan ei tee sinusta parempaa ihmistä. Tämä ajatus ei oikein tahtonut löytää harmonista sointia minussa. Ymmärrän ajatuksen lauseen takana, ettei meidän tulisi rytäkällä survoa rajojemme yli vaikka kuinka haluaisimme olla “siellä” nyt emmekä vasta ensi vuonna. Että siinä on vinkki palata takaisin omalle matolle sen sijaan, että seikkailee jossain superjoogin instafeedissä. Mutta annas kun kipasen hilpasille ja olen hieman eri mieltä tämän lausahduksen kanssa.

Se mikä minua ensisijaisesti hiertää tässä ajatuksessa on se, että se tuntuu sisältävän ehdotuksen siitä, että halu kehittymiseen olisi egon ohjaama. En koe asian olevan näin.

Harjoituksessa edistyminen tuo hyvää mieltä ja eikö hyvä mieli ole suorassa linkissä siihen, että olemme parempia ihmisiä? Kun olen hyvällä mielellä sietokykyni on eksponentiaalinen, olen kärsivällisempi, parempaa seuraa ympäröiville ihmisille ja haluaisin ajatella, että olen onnellisena myös parempi opettaja. Joten miksi ihmeessä tehdä “paremmasta ihmisyydestä” mörkönen? Miksi kannustaa harjoitukseen jossa ei tavoitella kehitystä?

Jos olet viettänyt aikaasi minkä tahansa tekemisen parissa tovin jos toisenkin, oli se sitten kirjoittamista, musisointia, urheilua, ihan mitä vain, tiedät, että kehitys on aaltoliikettä. Aloittaessamme uuden harrasteen kehitys on räiskyvää ja nopeaa kunnes hetken päästä saavumme seisakille. Jos seisakille saapuessasi joku tolkuttaa vieressä jatkuvasti, ettei syvemmälle harjoitukseen meneminen tai siinä pidemmälle oppiminen tee sinusta parempaa ihmistä, se voi pahimmillaan olla hyvinkin epäkannustava ajatus.

Haluaisinkin ajatella että ihan ylipäänsä oppiminen on yksi niistä asioista joka todella voi tehdä meistä parempia ihmisiä.

Koen että yksi suurimmista motivaattoreistani joogan harjoittelussa ja sen opettamisessa on halu tulla paremmaksi ihmiseksi. Ja sepä se juttu onkin. Halu tulla paremmaksi ihmiseksi ei ole vertaileva ajatus. Se ei keskity haluun tulla paremmaksi kuin hän tai seuraava, vaan paremmaksi kuin itse olin eilen tai kolme vuotta sitten. Paremmaksi ihmiseksi kasvaminen on sisäpiirin keikka. Eikä paremman ihmisyyden tavoittelussa ole kyse täydellisyyden tavoittelusta. Itseasiassa minusta tuntuu, että täydellisyyden tavoittelu onkin hieman nurinkurinen ajatus. Sanotaan nyt vaikka että eräänä aamuna heräisit ja toteaisit, että Hitto sentään, minähän olen täydellinen, mihinpä siinä suuntimet silloin kääntäisi. Täydellisyydestä ei kehitytä täydellisemmäksi, voi vain ylläpitää täydellisyyttään. Eih! Oppiminen on elämän suola jos minulta kysytään. Se on eteenpäinvievä voima joka kuljettelee meitä asiasta ja paikasta toiseen.

Jos kysymyksenasettelu opettajakoulutuksessani olisi ollut, tekeekö tämä asana sinusta täydellisen, vastaukseni olisi raikuva Ei!, mutta tekeekö tähän asanaa pääseminen sinusta paremman ihmisen, Saattaapa hyvinkin tehdä!

Joten matot auki ja kohti parempaa ihmisyyttä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s